Vlak voor de zomer is ons essay ‘Voorbij de traditionele rolverdeling in het landelijk gebied’ gepubliceerd. In het essay, dat ik samen met Annelli Janssen van DRIFT heb mogen schrijven, gaan we in op de complexiteit aan opgaven in het landelijk gebied en de veranderende rolverdeling van overheden, boeren en burgers anno 2022. Als voorbeeld wordt de Alblasserwaard uitgelicht met zijn naoorlogse geschiedenis van de grootste ruilverkaveling van West-Europa; ‘De ruilverkavelingsmachine zorgde voor welvaart in enge zin, maar ging voorbij aan welvaart in brede zin’.
In het stuk pleiten wij voor een vervlechting van ecologische, economische en sociaal-culturele waarden in de transitie van het landelijk gebied; ‘Ook als we afscheid moeten nemen van huidige praktijken, zoals intensieve landbouw naast een natuurgebied, moet er ruimte zijn voor sociale processen, zoals bijvoorbeeld rouw’. De kernvraag blijft hoe we als samenleving onze boeren en andere ‘makers van het landschap’ breder kunnen waarderen. Dit vergt een nieuwe ruimtelijke ordening met een nieuwe rolverdeling van alle betrokkenen in het landelijk gebied. Nieuwe samenwerkingsvormen gebaseerd op een toekomstbestendig en vitaal bodem- en watersysteem kunnen een rijk palet aan landgebruik opleveren, waarbij maatwerk en diversiteit sleutelwoorden zijn. Klik hier voor het volledige essay >>>
Dit essay is onderdeel van een advies genaamd “Zuid-Holland heeft (de) landbouw nodig!” dat door Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) Noël van Dooren op 7 juli j.l. is toegestuurd aan de provincie.