De Egmondermeer in Noord-Holland is voor velen ‘De Nachtwacht van het Nederlandse landschap’. Het is een van de oudste droogmakerijen van Nederland met eeuwenoud, reliëfrijk grasland. Ook in de Egmondermeer speelt de kwestie van stoppende boeren en de opgave om verschillende maatschappelijke doelen op het vlak van klimaat, water en biodiversiteit in te vullen.
Op uitnodiging van de gemeente Bergen heb ik dinsdag 11 juni j.l. een lezing gegeven over de rol van grond. Het grondinstrument is een belangrijk middel om de gebiedsgerichte aanpak te faciliteren. Maar hoe doe je dat? Wat zijn de mogelijke stappen? Met behulp van het concept van de ‘Waardenverkaveling als kleinschalige herverkaveling’ zijn er verschillende mogelijkheden binnen de huidige Omgevingswet. Essentieel is dat we als maatschappij de boer breder gaan waarderen. Een wenszitting kan een eerste stap zijn in een open gesprek over gedeelde waarden. Waar willen we als gebied gezamenlijk naar toe? Hoe geven we jonge boeren bestaanszekerheid, en de kans om de rol als beheerder van het landschap te continueren? Wat is daarbij de rol van een regionale grondbank?
Voor de volledige lezing ‘Grond voor duurzame keuzes’ klik hier. Voor mijn onderzoek ‘De waardenverkaveling als ruilverkaveling 2.0’ klik hier.