De Nederlandse waddenkust; de kust heeft zich afgekeerd van de zee
Op 14 mei om 20.00 uur geeft Peter de Ruyter een lezing in Tresoar Leeuwarden over de kansen voor de ontwikkeling van de Nederlandse waddenkust. De basis voor het verhaal is het advies Waddenland aan Zee van Atelier Fryslân uit 2012. De Nederlandse waddenkust kent twee gezichten. Buitendijks is de Waddenzee één van de meest dynamische en rijkste natuurgebieden van Nederland. Binnendijks herbergt een verstild terpen- en wierdengebied de oudste woonvormen van Noordwest Europa. De scheiding tussen die twee gezichten is strikt. De zeedijk op deltahoogte is een ontoegankelijke groene Berlijnse muur. De oorspronkelijke interactie en dynamiek tussen binnen en buiten is volledig verdwenen. De kust heeft zich afgekeerd van de zee.
Ook in een ander opzicht kent de waddenkust twee kanten. Enerzijds vormt de waddenkust een rijk landschap van rust, ruimte, duisternis en fraaie vergezichten. Anderzijds is het een gebied met een smalle economische basis waar krimp en verzilting door bodemdaling en zeespiegelrijzing actueel zijn. Toeristisch gezien vormt het in de huidige situatie vooral een anoniem doorgangsgebied richting de eilanden. Honderdduizenden mensen snellen ieder jaar door het gebied van de waddenkust richting de veerhavens, waardoor er letterlijk en figuurlijk sprake is van een gepasseerd landschap. Kan het ook anders?
Zijn er mogelijkheden om met respect voor de bestaande kwaliteiten van de vastelandskust in te spelen op actuele ontwikkelingen en majeure opgaven, waardoor de economische basis van het gebied wordt verbreed en de ruimtelijke kwaliteit op onderdelen kan worden vergroot?
De lezing is een onderdeel van de reeks Moanne Live van tijdschrift De Moanne. De discussie na afloop van de lezing wordt geleid door moderator Klaas Sietse Spoelstra. Het advies ‘Waddenland aan Zee, de Nederlandse waddenkust ontwaakt’ is hier te downloaden