Op 1 juni j.l. is middels een drukbezocht webinar de visie ‘Natuerlik Fryslân 2050, natuur en landschap als basis voor onze toekomst’ gepresenteerd. Op basis van bodemdiversiteit en een toekomstbestendig watersysteem zijn kansrijke maatregelen geschetst om het Friese landschap weerbaarder en kleurrijker te maken. Voor vijf cultuurlandschappen zijn uitsneden van de hoofdkaart gemaakt. Zo komen op de overgang van zand naar veen – de randveenzone – vele maatschappelijke opgaven bij elkaar. Door in te zetten op een overstromingslandschap met vloedbossen ontstaat een nieuw landschapstype waarin het vasthouden van water wordt gekoppeld aan het vastleggen van CO2 en de ontwikkeling van biodiversiteit. Het vasthouden van water benedenstrooms zorgt voor tegendruk in het grondwatersysteem van het beeldallandschap als geheel. Goed voor natuur én landbouw, die beiden hebben te kampen met verdroging in de zuidoosthoek van Fryslân. Door deze integrale blik en het denken in koppelkansen – steeds op een andere manier uitgewerkt per landschapstype – kan een nog rijker Fryslân ontstaan; voor de mensen én voor de medebewoners.
De visie is een groenblauwe basis voor toekomstige ontwikkelingen in het Friese landschap. Een uitnodiging om samen het gesprek aan te gaan en nieuwe kleuren toe te voegen. Voor meer info en het terugkijken van het webinar; natuerlikfryslân2050.nl
Voor een uitgebreid artikel in de Leeuwarder Courant klik hier >>>
Voor een artikel in het Friesch Dagblad klik hier ≥≥≥
Trots op het resultaat! In opdracht van It Fryske Gea, Friese Milieufederatie, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In samenwerking met Danielle Hollants (Atelier des Hollants) en Eddy Wymenga, Marion Brongers (Altenburg & Wymenga ecologisch advies).