‘De argusvlinder, de spotvogel en stinzenflora zover het oog reikt: de biodiversiteit in Leeuwarden kan veel beter’. Op 3 april j.l. is in een informerende raadsvergadering – in het Fries Natuurmuseum – de handreiking Natuerlik Ljouwert 2050 gepresenteerd. Natuerlik Ljouwert is te zien als een uitwerking van het in 2021 verschenen en breed gewaardeerde Natuerlik Fryslân 2050. De handreiking Natuerlik Ljouwert schetst een beeld van natuur en landschap in de gemeente Leeuwarden in 2050. Om te tonen hoe het ook kan. Vrijdenkend, los van praktische belemmeringen, en met bodem, water, landschap en natuurlijke processen als uitgangspunten. De handreiking dient in de eerste plaats om mensen (en met name jongeren) bewust te maken van de waarden en kansen. Het is een bouwsteen om het gesprek te voeren over hoe we het landschap willen gaan gebruiken, gezien alles wat op gemeenten afkomt. Grote opgaven op het vlak van onder meer water, klimaat, biodiversiteit, stikstof, wonen en energie moeten allemaal een plek krijgen. En naast dat wat moet, zijn er ook ambities vanuit de gemeente zelf. Niet alles kan en hoeft overal; daarom is uitwerking in samenhang ook zo belangrijk. Natuerlik Ljouwert geeft daarbij houvast en draagt bij aan het scherpstellen van de gemeentelijke ambities in gebiedsprocessen.
Het toekomstperspectief voor de gemeente Leeuwarden is opgebouwd aan de hand van een kaartbeeld voor 2050 en een verdiepingsslag voor vijf landschapseenheden. De verdiepingsslag vat de belangrijkste kenmerken en waarden samen en benoemt opgaven. Voor elk landschap tonen voorbeelden van kansrijke maatregelen hoe natuur en biodiversiteit versterkt kunnen worden. Een belangrijke rol is er voor onze ‘medebewoners’: voorbeelden van planten en dieren die karakteristiek zijn voor de actuele of te ontwikkelen natuur in en om Leeuwarden. Zij zorgen voor geur, kleur en geluid in ons landschap van de toekomst.
Natuerlik Ljouwert 2050 is samengesteld door Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek, Atelier des Hollants en Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur. Ruime aandacht voor de handreiking naar biodiversiteitsherstel op de gemeentelijke website Groen leeft in Leeuwarden.
Voor een artikel in de Leeuwarder Courant; ‘Lommerrijk Leeuwarden wacht gouden toekomst’ klik hier >>>