Genomineerd voor het beste natuur- en landschapsboek; de Jan Wolkers Prijs
Genomineerd voor de prijs voor ruimtelijke kwaliteit van de provincie Fryslân; de Anita Andriesen Prijs
Al meer dan 1000 exemplaren verkocht! Tweede, herziene druk is verschenen op 19 februari 2020
“Boek over al mijn interesses: landschap, veen, boeren, dorpen, water en initiatief van bewoners. En Friesland natuurlijk. Zorgelijk, maar ook hoopvol. Aanrader!” (Laura Bromet, lid Tweede Kamer, augustus 2020)
‘Alles wat in Nederland speelt als het gaat om landschap, speelt in Friesland in uitvergrote vorm’ (Caspar Janssen, de Volkskrant)
In Nederland is er een groeiend onbehagen over de kwaliteit van het landschap. Dit geldt ook voor Friesland, volgens velen de mooiste provincie. De diversiteit en schoonheid van het Friese landschap brokkelt zienderogen af. Anonieme bedrijventerreinen, willekeurig geplaatste windturbines en een verschrompelend veenweidegebied zorgen voor ‘landschapspijn’.
Kan het tij gekeerd worden? Op een rondreis door de verschillende landschapstypen laat Peter de Ruyter zien dat het nog niet te laat is. Door mee te bewegen met toekomstige veranderingen als een stijgende zeespiegel en een krimpende bevolking ontstaan er kansen voor verbetering. De grootste veranderingen in het Friese landschap zullen de komende decennia plaatsvinden in het Lage Midden, het Friese veengebied. Door het huidige landgebruik oxideert het veen in rap tempo; huizen verzakken, kades kantelen en verhalen verdwijnen. Tegelijkertijd is er door de klimaatverandering – met grotere extremen in het weerbeeld – behoefte aan berging van zoet water voor perioden van droogte én is er de vraag naar grote, aaneengesloten gebieden voor natuurinclusief boeren rondom Natura 2000 gebieden. Is er een nieuwe verhouding tussen melk en water mogelijk?
Peter de Ruyter pleit voor een ruilverkaveling 2.0 in het Friese landschap met ruimte voor verschillen, verschuivende verantwoordelijkheden en nieuwe landschappelijke kwaliteiten. ‘Vloeiend landschap’ is een pleidooi voor visie en regie van de (rijks)overheid met plaats voor een betrokken houding van de burger, de mienskip.
Het eerste exemplaar van het boek is op 20 januari 2016 in Nij Beets overhandigd aan Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie Fryslân. Kramer noemde bij die gelegenheid ‘Vloeiend landschap’ prikkelend, moedig en dapper. Op 3 maart 2020 is een volledig geactualiseerde editie overhandigd aan Prof. Hans Mommaas, directeur van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) tijdens een drukbezochte lunchlezing in Den Haag. Mommaas noemde bij die gelegenheid het boek urgenter en actueler dan ooit.
Het boek is verschenen bij uitgeverij Noordboek Bornmeer, onder eindredactie van Mark Hendriks en is vormgegeven door Barbara Jonkers. Met een voorwoord door hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma en foto’s van onder andere Hans Peter Föllmi en Annemarie Hoogwoud.
Recensies + artikelen + aandacht in media:
Voor een recensie in tijdschrift Watergovernance ‘Vernieuwde uitgave van inspirerend boek over transities in het landschap’, mei 2020 klik hier >>>
Voor aandacht voor het boek in Fryslân DOK; VEEN, deel 1 op NPO 2 d.d. 9 maart 2019 klik hier >>>
Voor een vraaggesprek op locatie in het programma Vroege Vogels op NPORadio 1 klik hier >>>
Voor een artikel in de Leeuwarder Courant ‘Landschap Lege Midden heeft dorst’ klik hier >>>
Voor een artikel in het Friesch Dagblad ‘Maatregelen zijn nodig om Fries landschap te redden’ klik hier >>>
Voor een recensie in tijdschrift Noorderbreedte ‘Van landschapspijn en gruttomelk’ klik hier >>>
Voor een artikel in het Vakblad Groen ‘De toekomst van het Friese landschap, het is nog niet te laat’, maart 2016 klik hier >>>>
Voor een recensie in het Historisch Tijdschrift Fryslân mei/juni 2016 klik hier >>>
Voor een bespreking in Veenletters juni 2016 (column ‘Cornelis van Nassau’) klik hier >>>
Voor een artikel in het WADDENmagazine juni 2016 klik hier >>>
Voor een recensie in LANDWERK (‘Is het Friese landschap wel zo Fries?) juni 2016 klik hier >>>
Voor een boekbespreking in het VAKBLAD NATUUR BOS LANDSCHAP november 2016 klik hier >>>
Boekpresentaties in onder andere Nieuwkoop, Den Haag, München, Nij Beets, Leeuwarden, Heemstede, Pingjum, Nuis, Utrecht, Gouda en Wageningen.
Reacties van lezers:
‘Zeer aan te bevelen voor beleidsmakers en bestuurders die na moeten denken over het klimaatlandschap van de toekomst!’ – Vml. Dijkgraaf Paul van Erkelens Wetterskip Fryslân
‘Boeiend en vlot geschreven’ – Recensietekst van de Nederlandse Bibliotheek Dienst | Biblion.
‘Een heel interessant boek, deskundig, maar vooral buitengewoon toegankelijk geschreven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Een aanrader. Ook voor niet-Friezen.’ – Jan Tiggelaar
‘Het boek is opvallend toegankelijk geschreven: niet alleen een weergave van droge feiten, maar vooral ook een onweerstaanbare ‘page-turner’ met heel persoonlijke indrukken. En uiteindelijk is dat waar het om gaat bij landschap, de verbondenheid met je leefomgeving’. – Gerrit-Jan Herwaarden
‘Op een laagdrempelige manier brengt Peter een hoogstaande problematiek in beeld‘ – Evert Leusink (Strategisch adviseur Veluwe)
‘Eigenlijk gun je iedere zo’n boek!’ – Joks Janssen (Hoogleraar Tilburg University)