Op weg naar de mooiste vallei van Nederland!
Het Masterplan IJsselvallei vormt het verslag van een gezamenlijke zoektocht naar een ‘Vitaal, weerbaar en veelkleurig landschap’ in de IJsselvallei de komende decennia. Het plangebied betreft globaal het gebied tussen de Veluwe en de IJssel, van Hattem in het noorden tot Dieren in het zuiden. Directe aanleiding voor dit onderzoek is de opgave Vitaal landschap vanuit de VeluweAgenda en de constatering dat de Veluwe te kampen heeft met een steeds grotere stroom bezoekers en recreanten. Tegelijkertijd staan de natuurwaarden op de Veluwe sterk onder druk. Is er een mogelijkheid om de flanken van het Veluwemassief – zoals de IJsselvallei – te gebruiken om de toeristenstroom op de Veluwe te ontlasten en de flanken een economische en ruimtelijk kwalitatieve impuls te geven?
Om een antwoord te kunnen geven is er binnen het masterplan bewust gekozen de opgave te verbreden. Door koppelkansen te benutten kunnen grote maatschappelijke opgaven en inspirerende initiatieven uit het plangebied aan elkaar worden verbonden. Juist die verbinding kan uiteindelijk zorgen voor de ontwikkeling van ruimtelijke kwaliteit met een breder draagvlak. Voor het masterplan zijn de grote maatschappelijke opgaven middels de methodiek van een werkatelier onderzocht. De grote opgaven in het gebied van de IJsselvallei zijn klimaatadaptatie en -mitigatie, invulling geven aan het begrip kringlooplandbouw met meer aandacht voor een gezonde bodem en biodiversiteit én het versterken van cultuurtoerisme en leefbaarheid in het gebied. In de werkateliers is onderzocht wat er al aan beleid is, welke initiatieven er spelen en waar mogelijke koppelkansen liggen met de andere opgaven in het gebied. In een afsluitende bijeenkomst is de oogst verwoord en verbeeld in een visie met een integraal handelingsperspectief voor het plangebied als geheel. Met aandacht voor grensoverstijgende systemen als grondwater- en recreatiestromen. Het handelingsperspectief resulteert in een lijst met twaalf kansrijke hoofdprojecten verdeeld over vier ontwikkelingszones, variërend van klimaatbossen in het brongebied van de Grote Wetering tot agroforestry in de zuidelijke IJsselvallei.
Het masterplan kent een tijdshorizon tot 2050 en heeft een ‘stromend’ karakter met ruimte voor voortschrijdend inzicht, het is geen blauwdruk, maar een uitnodigingsagenda. Projecten en initiatieven kunnen in de loop van de tijd aanhaken, zolang ze bijdragen aan de in het masterplan gestelde, integrale opgaven en doelen. Op 27 november 2020 is het Masterplan IJsselvallei met veel waardering vastgesteld door de VeluweAlliantie. Een tweetal gebiedsverbinders (Shavonne Korlaar en Robin Hafkamp) is in 2021 en 2022 de schakel geweest tussen inspirerende initiatieven, projecten en geldstromen. Middels gebiedsateliers is onder leiding van Peter de Ruyter onderzocht welke stappen nodig zijn om tot uitvoering te komen, resulterend in een uitnodigingsagenda als werkboek.
Oktober 2022 is in de kerk van Wilp de uitnodigingsagenda gepresenteerd aan de VeluweAlliantie met daarin een negentiental mogelijke uitvoeringsprojecten als volgende stap. Op naar de uitvoering!
Voor de pdf van het ‘Masterplan IJsselvallei’, november 2020 klik hier >>>
Voor het werkboek als uitnodigingsagenda voor het vervolg, oktober 2022 klik hier >>>
Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur i.s.m. Daniëlle Hollants (Atelier des Hollants) en vele anderen. In opdracht van de VeluweAlliantie, september 2019 – oktober 2022.