De Omrin is een grote verwerker van huishoudelijk afval in Noord-Nederland. Het afval dat op Ecopark de Wierde in Heerenveen wordt verwerkt zal in de toekomst steeds vaker circulair worden hergebruikt. Dit betekent meer benodigde ruimte om het afval te sorteren, naast de behoefte aan een nieuw kantoor/bezoekerscentrum.
De gewenste noordelijke uitbreiding in de richting van de Haskerveenpolder biedt kansen om – naast een bufferzone voor het beperken van overlast richting de naaste omgeving – aandacht te geven aan andere maatschappelijke opgaven. Het gaat om onder andere klimaatadaptatie (vasthouden van water in het gebied), hernieuwbare vormen van energie (zonnevelden) en het versterken van de biodiversiteit.
De cultuurhistorie is een grote inspiratiebron geweest voor het landschappelijke inpassingsplan. Kenmerkend voor de Haskerveenpolder is de prachtige, radiale verkaveling richting de ‘Kapelle van Haskerdijken’. De opstrekkende verkaveling werd in de 18e eeuw door de toenmalige grootgrondbezitter Vegelin van Claerbergen geaccentueerd middels de aanleg van monumentale houtsingels, de zogenaamde Vegelinstroken. Anno 2024 worden nieuwe beplantingsstroken toegevoegd in het landschapsplan om de kenmerkende verkaveling te benadrukken, de biodiversiteit te versterken en het landschap opnieuw in te delen. De houtsingels zorgen voor een prettige, groene coulissewerking, waardoor de noordelijke uitbreiding voor de naaste omwonenden wordt verzacht. Tevens wordt het oorspronkelijke slotenpatroon hersteld, waardoor de ‘veen op zand-bodem’ wordt vernat en bodemdaling en bijbehorende CO2-uitstoot wordt beperkt. Natuurvriendelijke oevers versterken de biodiversiteit en verhogen de waterkwaliteit.
Het planproces is via een reeks van gebiedsateliers met omwonenden, presentaties in de dorpen en daaropvolgende omgevingstafels zeer zorgvuldig doorlopen. Een waardevolle suggestie van de omwonenden was om naast de houtsingels een grondtalud toe te voegen als directe grens van de uitbreiding. In combinatie met losse bomen achter het dijklichaam ontstaat een aantrekkelijke groene rand die ook gebruikt kan worden als lunchrondje voor de medewerkers van de Omrin. Voor het volledige plan klik hier >>>
In samenwerking met Van Reijn landschapsontwerp, Paul Godfroy en TWA-architecten. Illustratie vogelvlucht: Lucas Kukler.
Zie ook de website ‘Werklandschap van de toekomst’
Aanleg landschappelijk raamwerk is gestart en vindt plaats in 2024 – 2025.