Bijdrage ontwikkeling langetermijnvisie Boschplaat, Terschelling
In opdracht van Staatsbosbeheer is Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur gevraagd een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een visie op de langere termijn voor de Boschplaat op de oostpunt van Terschelling. Als onderdeel van een open planproces met eilanders en tal van stakeholders wordt stap voor stap de visie op aspecten als klimaatverandering, natuur, recreatie en cultuurhistorie ingevuld. Onder andere een tweedaagse op het eiland met een excursie, ontbijt op de Boschplaat en een workshop onder (inhoudelijke) leiding van Peter de Ruyter is onderdeel van het zorgvuldige traject.
Op vrijdag 21 september 2018 is op Terschelling de toekomstvisie voor de Boschplaat gedeeld met de eilanders en op 9 november 2018 is de visie aangeboden aan gedeputeerde Johannes Kramer van de Provincie Fryslân. De visie is tot stand gekomen in een lang en intensief proces met alle betrokken partijen. Via excursies, lezingen en werkateliers is stap voor stap sámen een wenkend perspectief geschetst. Aanleiding is het feit dat de Boschplaat dreigt te ‘verdrinken’ door de stijgende zeespiegel. Daarnaast is al jaren sprake van een sterke afname van de biodiversiteit op de oostpunt van Terschelling. Achter de stuifdijk is bijvoorbeeld sprake van een fikse verruiging met riet. Reden voor beheerder Staatsbosbeheer om de benodigde actualisatie van het Natura 2000 beheerplan te benutten voor een integrale kijk op de Boschplaat in 2050.
De visie en de stappen in het proces zijn terug te lezen op een rijke, interactieve website, gemaakt door TWonline. Tevens is een boekje gemaakt dat huis aan huis is bezorgd op het eiland. Peter de Ruyter mocht de werksessies inhoudelijk begeleiden, maakte de schetsen en dacht mee over de opbouw en de leesbaarheid van de visie. Het weekblad De Terschellinger schrijft lovend over de visie: ‘De Boschplaatvisie van Staatsbosbeheer is klaar, en dat mag een waar kunststukje worden genoemd… Inspraak, gehoord worden en betrokkenheid zorgen voor draagvlak en daardoor voor daadkracht. Kortom: zo doe je dat!’
De visie op de Boschplaat en het proces om er te komen is beschreven in de tweede, geactualiseerde druk van ‘Vloeiend landschap’ (maart 2020).
Genomineerd voor de Anita Andriesenprijs 2021.
In samenwerking met Nij Sicht, Noordtij en het Schrijfburo, mei 2017 – november 2018.