Op 14 oktober j.l. is in het kerkje van Wilp de uitnodigingsagenda van het Masterplan IJsselvallei gepresenteerd. De directe aanleiding voor het opstellen van het masterplan is de noodzaak om het Veluwemassief te ontlasten van een te hoge recreatiedruk, wat ten koste gaat van de unieke natuurwaarden. Het idee is dat de flanken van de Veluwe, zoals de westelijke IJsselvallei, een deel van de bezoekers zouden kunnen opvangen als vorm van recreatiezonering. Bij aanvang van de opdracht in 2019 hebben we de vraagstelling direct verbreed door het bodem- en watersysteem centraal te stellen en drie grote maatschappelijke opgaven met elkaar te combineren; klimaatadaptatie, de transitie van de landbouw en het versterken van cultuurtoerisme en leefbaarheid in de regio. In combinatie met initiatieven die al spelen in het gebied en ‘waar energie op zit’ is er in 2020 een breed gedragen masterplan verschenen.
De afgelopen jaren is het masterplan via talrijke gebiedsateliers verfijnd en uitgewerkt tot 19 kansrijke projecten als uitnodigingsagenda. De projecten variëren van de ontwikkeling van een ‘landschapspark met rabatbossen’ in het brongebied van de Grote Wetering ten zuidoosten van Apeldoorn tot een ‘bezoekerscentrum klimaat en water’ in de noordelijke IJsselvallei tot een ‘sponspakket’ voor boeren die water willen vasthouden op de Veluweflank als onderdeel van het ANLB en DAW.
Met veel plezier heb ik de afgelopen drie jaar aan het Masterplan mogen werken en het vervult me met trots dat er een brede bestuurlijke samenwerking in het gebied is ontstaan, waarbij partijen als LTO Noordoost, NMG, Natuurmonumenten, Waterschap Vallei en Veluwe, diverse gemeenten en provincie nauw samenwerken en elkaar op tal van onderwerpen weten te vinden. In die zin is het een gebiedsproces dat als inspirerend voorbeeld kan dienen voor de invulling en uitwerking van Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Op naar de mooiste vallei van Nederland!