Op 30 juni j.l. is de Visie klimaatbestendige veenlandschappen gepubliceerd. In samenwerking met ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga en Atelier des Hollants hebben we de laatste maanden intensief mogen werken aan een visie op ons laagveenlandschap in opdracht van de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers.
Kern van een toekomstbestendig laagveenlandschap is het meer en beter vasthouden van gebiedseigen water op landschapsschaal. Juist in de overgangsgebieden tussen natuurkernen en landbouwgronden (de ‘landschapsgronden’) liggen kansen om de sponswerking van de bodem te vergroten ten behoeve van klimaatopgaven (adaptatie en mitigatie), biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. In drie sporen worden de mogelijkheden voor toekomstig landgebruik bij verhoogde grondwaterstanden toegelicht. Dit ter inspiratie voor te maken keuzen in gebiedsprocessen.
Met de inrichting van hydrologische overgangszones zal het landschap ruimtelijk gaan veranderen, afhankelijk van bodemopbouw, kwaliteit water en cultuurhistorie. Er ontstaat een uitnodigend mozaïeklandschap met een wisselwerking tussen landbouw en natuur en wederzijdse voordelen; een kleinschaliger landschap met meer afwisseling gedurende de seizoenen en een hogere belevingswaarde.
Voor de publiekssamenvatting klik hier >>>