Werelderfgoed stap dichterbij voor Landgoed Zonnestraal
Aan het eind van dit jaar zal Landgoed Zonnestraal een kleine, maar stevige stap hebben gezet in de nominatie tot Unesco Werelderfgoed. Nadat in 2003 het hoofdgebouw van het voormalige Sanatorium is gerestaureerd wordt in 2014 de restauratie afgerond door het herstel van het omringende landschap. Voor de architect Duiker was architectuur en landschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de overgang van bos naar heide plaatste hij tussen 1928 en 1931 zijn stralende witte gebouwen onder het mom van ‘bos als rugdekking en het zicht op de heide -licht, lucht en ruimte- als beeld van een betere toekomst’.
De komende weken wordt de oorspronkelijke ruimtelijke opzet van het landschap rondom het ensemble hersteld door Bosgroep Midden Nederland. Het bos als rugdekking krijgt vorm door de aanplant van bijna 5000 jonge grove dennen en eiken ten noorden van het hoofdgebouw. Het heideveld wordt teruggebracht door velling en afplaggen, waarbij de situatie van 1931 het ijkpunt is.
In de loop van dit jaar zal verder de entreeroute, de Bosweg, worden aangepakt. Nieuwe verlichting, een nieuwe zandkleurige toplaag op het asfalt en een groene herinrichting van de parkeerplaats aan het einde van de Bosweg zullen de ruimtelijke kwaliteit van het landgoed aanzienlijk verhogen. Bureau Peter de Ruyter landschapsarchitectuur begeleidt de werkzaamheden.
Voor een toelichting op de uitvoering van de plannen de komende maanden, zie het item op de lokale televisie (min. 11.41 – 13.52)
Voor een uitgebreid artikel over Landgoed Zonnestraal in dagblad De Gooi- en Eemlander van 18 januari j.l. klik hier >>>